Lekker stads, maar niet anoniem

03-07-2024

Dirkzwager Jeroen

Jeroen (32) heeft een hofwoning gekocht in Dirkzwager fase 2. Hij was gelijk verliefd op het groene huis. “Als iets kleur heeft, ben ik al snel verkocht. Ik rijd ook in een knaloranje Fiat 500”, laat hij lachend weten. Maar het was niet alleen de kleur van het huis waar hij voor viel. Ook de opzet, ligging en bewonerssamenstelling van de nieuwe stadsbuurt spraken hem erg aan.

Op een mooie dag spreken we Jeroen die enthousiast vertelt hoe hij van Utrecht in Schiedam terecht is gekomen. “Ik huurde 10 jaar lang een huis in Utrecht. Op een gegeven moment voelde dat een beetje als geld in de open haard gooien. Ik wilde zelf wat kopen. Al snel kwam ik erachter dat ik in Utrecht met mijn budget een kamer van 20 m2 kon kopen. Dus besloot ik de huur op te zeggen, tijdelijk bij mijn ouders in Schiedam te gaan wonen en van daaruit een volgende stap te maken.”

Gezellig rond een hofje
“Schiedam is een leuke stad om te wonen, dus startte ik hier mijn zoektocht in de bestaande bouw. Zonder succes. Ik hou niet van klussen, wil graag een duurzaam huis en daarbij ben ik 1.90 meter lang waardoor ik in een karakteristiek oud huis bijna tegen het plafond kom. Dirkzwager heb ik vanaf het begin gevolgd. Fase 1 had alleen maar grote herenhuizen, dus dat was niets voor mij. Fase 2 was veel diverser en had deze toffe hofwoningen. Een uniek huis, zowel qua looks als indeling. En weet je wat ik zo leuk vind? Je woont met elkaar rond een binnentuin waardoor je buren snel leert kennen. In Utrecht is het allemaal wat anoniemer, dit past beter bij mij.”

Een buurt met humor
“Natuurlijk heb ik ook wel andere nieuwbouwprojecten bekeken, maar die vond ik niet bijzonder genoeg. Over Dirkzwager kun je wat vertellen, het is een buurt met een verhaal en dat verhaal zie je terug aan de oude gebouwen die er nog staan. De ontwikkelaar heeft de nieuwbouw heel mooi passend gemaakt bij wat er al stond. Verder zijn er woningen met zwarte steen vernoemd naar Jules Deelder en er zijn huizen die in vorm doen denken aan een fles gin en dus ook de naam Bobbie dragen. Die humor in het ontwerp kan ik erg waarderen.”

Helemaal naar mijn wens
Jeroen heeft volop gebruikgemaakt van de opties die werden geboden om het huis aan te laten passen naar zijn wensen. Hij bedenkt de inrichting van zijn huis samen met een interieurarchitect. Elke vierkante meter wordt optimaal benut en er wordt maximaal gespeeld met kleur. Van turquoise tot geel, groen en grijs. Ook liet Jeroen een lichtplan maken. Heel slim, want je kunt het maar één keer goed doen. Daarvoor moesten de nodige stopcontacten worden geplaatst. “Ja, inderdaad. Het begon met 3, maar uiteindelijk heb ik een stuk of 20 stopcontacten gewijzigd. Ook komt er nu een dakraam op het huis, zodat er nog meer licht binnenkomt. Eerst zat daar een luik. Dat is wel echt een groot voordeel van een nieuwbouwhuis. Én de duurzaamheid natuurlijk. Dit huis heeft een warmtepomp, is lekker zuinig en klaar voor de toekomst.”

De toekomst
“Toen we laatst een kennismakingsdag hadden met alle nieuwe bewoners zag ik hoe gemixt de samenstelling is. Dat vind ik heel tof; jong, ouder, stellen, gezinnen en singles zoals ik. Iedereen leeft hier straks samen. Ik kan niet wachten tot het zover is.”

Meer nieuws.

03-07-2024

Jennifer en Mark lieten zich verleiden door Maarten

Jennifer en Mark leerden elkaar zo’n 7 jaar geleden kennen op een festival. Zij had de brakste stem van Lowlands en hij interviewde haar voor een radioshow. De vonk sloeg een jaar erna over en een tijdje later ging het stel samenwonen in Kralingen. Nu is het tijd voor een volgende stap: verhuizen naar Dirkzwager fase 2.

“We hebben in Kralingen een fijn huurappartement van 65 m2 met dakterras. Maar op een gegeven moment wilden we toch wel graag wat kopen. Dat bleek nog niet zo makkelijk in Rotterdam. We werden dik overboden of moesten behoorlijk aan de klus. En laten we klussen nou echt niet leuk vinden.”

Thuiswedstrijd voor haar
Jennifer is geboren in Schiedam en werkt bij Bobby’s Gin op het Dirkzwagerterrein. Vanuit haar kantoor ziet ze de nieuwe stadsbuurt groeien en eigenlijk sprak haar dat wel aan. “De huizen zijn geen dertien in een dozijn, maar hebben allemaal hun eigen gezicht. Daarbij is alles nieuw en kun je het huis naar jouw smaak inrichten. Toen ik zag dat er een nieuwbouwdag kwam, stelde ik aan Mark voor om eens te gaan kijken.”

Nieuw gebied voor hem
“Wat ik zag, sprak me gelijk aan: een nieuw huis met karakter. Dus ben ik me gaan verdiepen in de stad. Is dit de plek waar ik zou kunnen wonen? Als we een stedentrip doen, moeten er voor ons altijd drie dingen aanwezig zijn: een cocktailbar, een platenzaak én veel leuke restaurants. Schiedam voldoet aan deze criteria. Daarbij is mijn favoriete plek in Rotterdam, bioscoop Kino, in 13 minuten te bereiken. Dat is maar 1 minuut langer dan ik er nu over doe. Dat was doorslaggevend”, zegt Mark lachend.

Het is een mooie stad die steeds leuker wordt
Jennifer vult aan. “Het is zo leuk om te zien wat voor transformatie Schiedam doormaakt. Het blijft een rustige stad met karakteristieke panden, maar je ziet wel dat het horeca- en winkelaanbod heel erg verbetert en dat trekt toeristen en nieuwe bewoners waardoor Schiedam nog meer sfeer krijgt.” Samen: “Nu we weten dat we hier gaan wonen, pakken we geregeld de tram, stappen uit bij de Parkweg en lopen zo naar Dirkzwager en de stad. Elke keer ontdekken we samen onze toekomstige stad.”

Wie ben je en wat is je binding met Schiedam
Het stel heeft type Maarten gekocht en daar zijn ze heel blij mee, want Maarten is ruim en ligt voor hen ideaal. Ook de manier waarop de aankoop is verlopen, vonden Jennifer en Mark bijzonder en leuk. “Het was geen willekeurige loting. Er werd ook goed gekeken naar binding met de stad en motivatie om hier te wonen. We kijken enorm uit naar de ruimte in huis én de lekkere tuin op het zuidwesten. Klussen is gelukkig niet nodig. Alles is nieuw, ook de techniek. We zijn klaar voor de toekomst!”

03-07-2024

Een droom komt uit wonen in de buurt van een molen

Bij de inschrijving hadden Anisha en Robin, beiden 31 jaar, een fantastische motivatiebrief geschreven. De envelop was verzegeld met een molenstempel en er zat een postzegel van Schiedam op. Daarbij had Anisha leuke foto’s toegevoegd en een tekening van hoe hun droomhuis eruit zou moeten zien. Het stel kreeg hun eerste voorkeur toegewezen en vandaag spreken we ze op een mooie voorjaarsdag in Dirkzwager.

We vallen met de deur in huis. “Vanwaar al die moeite?” Robin lacht. “Omdat we zoveel mogelijk kans wilden maken om een woning toegewezen te krijgen. Daarbij zijn we nogal van de details en Anisha is ontzettend creatief, dus 1+1=2. En zie wat het ons gebracht heeft!”

Levendig, maar niet zo druk als Rotterdam
Anisha en Robin zijn al 13 jaar samen, maar zijn sinds hun middelbare school al onafscheidelijk. Ze wonen nu in Rotterdam aan de rand van Schiedam. Schiedam hebben ze altijd leuk gevonden. “Wij houden van de authentieke architectuur van Schiedam en Dirkzwager gaat daar goed in mee. Alles is wel nieuw, maar past perfect bij de bestaande stad én de oude panden op het terrein. Daarbij wordt het gebied levendig, maar niet zo druk als in Rotterdam. Dat is precies wat we willen. En wat meer woonruimte én een tuin zou ook fijn. We hebben nu een piepklein balkon.” 

Alles naar onze smaak
Daarnaast had het stel nog wat wensen. Zo moet het een bijzonder huis zijn. Daarom vielen veel nieuwbouwprojecten af. “Vaak zijn alle woningen hetzelfde. In Dirkzwager is elke gevel anders en dat sprak ons erg aan. Natuurlijk gaan we de charme van ons jarendertighuis wel missen. Van ingebouwde boekenkasten tot een gescheiden eetkamer. Van glas in lood tot een gaskachel. Maar het feit dat we dit huis helemaal naar onze eigen smaak kunnen inrichten weegt zwaarder. De duurzaamheid en nieuwe techniek, waardoor we klaar zijn voor de toekomst, was een prettige bijkomstigheid, maar voor ons geen doorslaggevend koopargument.”

Waarom Dirkzwager?
Anisha: “Dirkzwager hadden we al lang in het vizier. Vrienden van ons kochten een huis in fase 1 en daar zijn we al vaak geweest. Maar eigenlijk kenden we de nieuwbouwontwikkeling daarvoor al. Ik had altijd de droom om in de buurt van een molen te wonen en was tijdens een boottocht op de Molendag in 2021 heel geïnteresseerd toen we langs Dirkzwager voeren. De buurt was toen nog in opbouw. Dat we hier nu jaren later ons nieuwe avontuur gaan starten is geweldig! Als we hier straks wonen kun je alle kanten op. Waar je ook naartoe wandelt, het is altijd leuk.”

Zo wordt het!
Robin vult aan: “Ja, het liefst zouden we de sleutel morgen al krijgen. Maar we moeten nog even geduld hebben voordat Anisha aan de slag kan om van dit huis een droomhuis te maken. Daar is ze heel goed in.” Anisha: “Ik ga met honingtinten, roze en zachtgroen kleur in het huis brengen. Het wordt een beetje een mix van de Japandi-stijl, onze eigen smaak en een stijl die past bij het uiterlijk van het huis. We kijken ernaar uit om hier verder te bouwen aan ons leven samen. Misschien wel met een kindje.”

 “Er zijn voldoende nieuwbouwprojecten, maar het lukte alleen Dirkzwager om ons hart te stelen.”

03-07-2024

Lekker stads, maar niet anoniem

Jeroen (32) heeft een hofwoning gekocht in Dirkzwager fase 2. Hij was gelijk verliefd op het groene huis. “Als iets kleur heeft, ben ik al snel verkocht. Ik rijd ook in een knaloranje Fiat 500”, laat hij lachend weten. Maar het was niet alleen de kleur van het huis waar hij voor viel. Ook de opzet, ligging en bewonerssamenstelling van de nieuwe stadsbuurt spraken hem erg aan.

Op een mooie dag spreken we Jeroen die enthousiast vertelt hoe hij van Utrecht in Schiedam terecht is gekomen. “Ik huurde 10 jaar lang een huis in Utrecht. Op een gegeven moment voelde dat een beetje als geld in de open haard gooien. Ik wilde zelf wat kopen. Al snel kwam ik erachter dat ik in Utrecht met mijn budget een kamer van 20 m2 kon kopen. Dus besloot ik de huur op te zeggen, tijdelijk bij mijn ouders in Schiedam te gaan wonen en van daaruit een volgende stap te maken.”

Gezellig rond een hofje
“Schiedam is een leuke stad om te wonen, dus startte ik hier mijn zoektocht in de bestaande bouw. Zonder succes. Ik hou niet van klussen, wil graag een duurzaam huis en daarbij ben ik 1.90 meter lang waardoor ik in een karakteristiek oud huis bijna tegen het plafond kom. Dirkzwager heb ik vanaf het begin gevolgd. Fase 1 had alleen maar grote herenhuizen, dus dat was niets voor mij. Fase 2 was veel diverser en had deze toffe hofwoningen. Een uniek huis, zowel qua looks als indeling. En weet je wat ik zo leuk vind? Je woont met elkaar rond een binnentuin waardoor je buren snel leert kennen. In Utrecht is het allemaal wat anoniemer, dit past beter bij mij.”

Een buurt met humor
“Natuurlijk heb ik ook wel andere nieuwbouwprojecten bekeken, maar die vond ik niet bijzonder genoeg. Over Dirkzwager kun je wat vertellen, het is een buurt met een verhaal en dat verhaal zie je terug aan de oude gebouwen die er nog staan. De ontwikkelaar heeft de nieuwbouw heel mooi passend gemaakt bij wat er al stond. Verder zijn er woningen met zwarte steen vernoemd naar Jules Deelder en er zijn huizen die in vorm doen denken aan een fles gin en dus ook de naam Bobbie dragen. Die humor in het ontwerp kan ik erg waarderen.”

Helemaal naar mijn wens
Jeroen heeft volop gebruikgemaakt van de opties die werden geboden om het huis aan te laten passen naar zijn wensen. Hij bedenkt de inrichting van zijn huis samen met een interieurarchitect. Elke vierkante meter wordt optimaal benut en er wordt maximaal gespeeld met kleur. Van turquoise tot geel, groen en grijs. Ook liet Jeroen een lichtplan maken. Heel slim, want je kunt het maar één keer goed doen. Daarvoor moesten de nodige stopcontacten worden geplaatst. “Ja, inderdaad. Het begon met 3, maar uiteindelijk heb ik een stuk of 20 stopcontacten gewijzigd. Ook komt er nu een dakraam op het huis, zodat er nog meer licht binnenkomt. Eerst zat daar een luik. Dat is wel echt een groot voordeel van een nieuwbouwhuis. Én de duurzaamheid natuurlijk. Dit huis heeft een warmtepomp, is lekker zuinig en klaar voor de toekomst.”

De toekomst
“Toen we laatst een kennismakingsdag hadden met alle nieuwe bewoners zag ik hoe gemixt de samenstelling is. Dat vind ik heel tof; jong, ouder, stellen, gezinnen en singles zoals ik. Iedereen leeft hier straks samen. Ik kan niet wachten tot het zover is.”