Als je klimaatadaptief ontwikkelt en bouwt, anticipeer je op de klimaatverandering. In nederland is er vaker hevige regenval en lang aanhoudende droogte. Dus hebben we Dirkzwager zo ontworpen dat deze klimaatverandering minder invloed heeft op de buurt. De maatregelen dragen bij aan een fijnere leefomgeving. Het is overal gewoon veel groener! En dat in de stad.
Het regenwater vangen we op in waterbergingen onder de pleinen én in de kelder van de oude alcoholopslag van Dirkzwager. We blijven ontwikkelen en deze oplossing is wel heel bijzonder. De kelder krijgt een nieuwe functie, waarmee we voorkomen dat het water niet direct in het riool komt. Het water bij het hofje loopt vertraagd de bodem in en daar profiteren planten en bomen van. Zeker in droge periodes. Op de pleinen zie je deze speciale manier van waterbergen terug. Soms staat er water in de lager gelegen delen, soms is het droog. De beplanting die we kiezen kan hier prima mee omgaan. Omdat onze ambities verder rijken dan het openbaar gebied, komt er ook een regenton in de tuinen met berging. Hoe groen ga jij straks doen?
Klimaatadaptief dus. Maar ook natuurinclusief! Een daarmee verrijken we de biodiversiteit. We willen dat de reeds aanwezige dieren in de buurt zich welkom blijven voelen én dat er nog meer vogels en insecten bijkomen. Dat doen we door gevarieerd groen aan te brengen en nestkasten in de gevels van een aantal hoekwoningen te metselen. De zwaluw en huismus kunnen hier rustig nestelen. Ook wordt er rekening gehouden met verblijfplaatsen voor de vleermuis. Voor iedereen is Dirkzwager een fijn, groen thuis in de stad.
Wist je trouwens dat we diverse gebouwen op het terrein circulair slopen? Minimaal 95% van de materialen willen we hergebruiken. Jules past helemaal bij onze circulaire ambities. De gevelsteen wordt niet met specie gemetseld, maar op elkaar gestapeld met een kliksysteem. Zo kunnen stenen in de toekomst gemakkelijk hergebruikt worden. Bijkomend voordeel is dat specieloos bouwen voor veel minder afval op de bouwplaats zorgt. Het unieke systeem draagt ook nog eens bij aan een nog stoerdere uitstraling van Jules. Modern en eigenzinnig, zoals de ‘Nachtburgemeester van Rotterdam’ was!
Dirkzwager voldoet aan de nieuwste beng-eisen. De energiezuinige woningen bieden je allerlei voordelen, zowel op het gebied van comfort als in kostenbesparing.
Wat betekent BENG eigenlijk? BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Het is een energiestandaard die aantoont dat Dirkzwager heel duurzaam en energiezuinig is. Deze norm vereist dat gebouwen een zeer lage energiebehoefte hebben, energie uit hernieuwbare bronnen halen en een uitstekende isolatie bieden. En dat zit snor in Dirkzwager.
Kiezen voor een woning in Dirkzwager betekent investeren in je comfort, kostenbesparing en het milieu. Door BENG geniet je als koper van een constante temperatuur in huis. De uitstekende isolatie en ventilatie zorgen ervoor dat je woning het hele jaar door aangenaam aanvoelt, ongeacht het seizoen. Via de vloer wordt het huis verwarmd én gekoeld en er zit een slim ventilatiesysteem in het huis, waardoor het binnenklimaat gezond is en blijft.
Daarnaast zorgt de energiezuinigheid van Dirkzwager voor aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. Je energierekening zal aanzienlijk lager zijn dan bij traditionele woningen, waardoor je maandelijks geld bespaart. Vaak geven banken ook nog rentekorting op de hypotheek als je huis duurzaam is. Vraag maar eens na.