Openbare inrichting

Zullen we even langs
de pleinen dwalen?

Naamloos 2
Deze

Dwaal door smalle straten en steegjes. Voor je het weet bevind je je op een van de 5 pleinen van Dirkzwager. Allemaal met een ander karakter of functie en toch hebben ze één ding gemeen. De grote boom die er straks staat. Elk jaar wordt de boom groter, dikker, ouder en karaktervoller. Met dit gebaar verwijzen we naar karakteristieke pleinen in de binnenstad zoals de grote markt en het Lindenhof. En weet je wat het leuke is: het groen op de pleinen beleef je door slimme zichtlijnen in elke straat. Dwaal je mee door Dirkzwager van plein naar plein? 

Dirkzwagerhof.

Rond het Dirkzwagerhof staan de hofwoningen van fase 2A. Iedereen heeft een eigen kleine voortuin en het hart van het hof wordt groen ingericht. Bewoners kunnen dit als het verlengstuk van hun tuin zien. Hier leef je in alle rust samen, midden in de binnenstad van Schiedam. Ideaal als je kinderen hebt en een oogje in het zeil wel handig is. Aan ’t historisch ogende hofje vervagen de grenzen tussen binnen en buiten.

View3 LR

Het doeleplein.

Het Doeleplein ligt aan de haven voor de St. Joris Doele. Een romantische plek aan de Schie. Door hier een groen plein te maken met bestaande platanen en andere bloeiende planten, zoals magnolia’s, krijgt deze plek veel meer waarde. Straks zit je lekker op de kade en geniet je van alles wat er rondom dit plein gebeurt. In de haven is iemand zijn bootje aan het klaarmaken voor vertrek, er fietsen wat pubers voorbij die op weg zijn naar de binnenstad en ondertussen komt een ouder stel thuis dat een appartement heeft in het markante gebouw aan het Doeleplein. In fase 2A krijg je de kans om aan deze bijzondere plek te wonen!

Group 30
Dirkzwager 01

Sint-jorisplein.

Het Sint-Jorisplein vind je straks achter de St Joris Doele. Vroeger oefenden de handboog- en voetboogschutters hier. In de toekomst is het een plek waar je ontspannen een terrasje pakt bij de Drilschuur, even bij de galerie binnenkijkt en kinderen ziet spelen. Aan het plein grenzen woningen van fase 1 en 2. Je zou er maar wonen. Het oude exercitieterrein is straks de verborgen parel van Dirkzwager. Het plein wordt ingericht met een zichtbare waterberging en bomen die als soldaatjes het plein markeren. En weet je wat bijzonder is: voor het bergen van het water gaan we de alcoholkelder hergebruiken. 

Florynplein.

Het Florynplein dankt zijn naam aan het bekende jenevermerk van Dirkzwager. Je vindt het plein aan ‘t Groenweegje tussen een Rijksmonument en de nieuwbouw van fase 3. Het Florynplein krijgt hoogteverschillen en natuurlijke elementen die kinderen verleiden om te spelen. Denk aan boomstammen, trappetjes, glooiend gras en een wadi waar we het water bergen. De beplanting van de wadi wordt zorgvuldig gekozen, zodat het plein alle seizoenen en getijden even mooi is. Ga je mee op avontuur? 

6925203e1cdc880d5658bb59e7a1ee41b592775a.jpg (1)
Group 31
Naamloos 1

Het 5e plein (kinderbuurt).

Het 5e plein in Dirkzwager ligt aan de Kinderbuurt, bij een deel van de buurt die wij op dit moment niet ontwikkelen, maar die wel bij het gebied hoort. De exacte inrichting is nog niet bekend. Vast staat wel dat ook hier weer een grote boom en zoveel mogelijk groen komt. Met elkaar maken we Dirkzwager tot misschien wel de tofste buurt van Schiedam.  

En wist je dat er op dit moment al een leuke speeltuin aanwezig is in het plangebied? Achter het 5e plein zit een bijna verborgen binnenstedelijke speeltuin!