Ontwikkelaar & architect over het plan

Een knap staaltje
teamwork.

Dirkzwager 10
Geel

Kim Toussaint is als projectontwikkelaar eindverantwoordelijk voor de uitstraling, kwaliteit, planning en financiën van dirkzwager. Ralph van de Donk van stats architecten uit schiedam maakte het ontwerp van de woningen. De samenwerking blijkt een succes, want fase 1 viel enorm in de smaak. Alle reden om ook in fase 2 samen op te trekken. Als we door Dirkzwager lopen, ontrafelt zich een mooi gesprek over ambities waarmaken en dromen over  de toekomst.

"Prachtige
ruwe diamant"

Kim steekt enthousiast van wal: “Toen ik voor het eerst over het Dirkzwagerterrein reed, was ik gelijk gegrepen. Wat is dit een prachtige ruwe diamant! Van Wijnen kreeg de kans om op rijke historische gronden, voorzien van monumentale panden, een compleet nieuwe wijk te maken. Bij de ontwikkeling zetten we hoog in op duurzaamheid. Een wijk die nu mooi is en over 100 jaar nog geliefd is voor mij ultiem duurzaam!”

View3 LR

Feedback van de kopers.

We komen bij de woningen van fase 1 aan. “Kijk”, wijst Kim. “Deze woningen worden bijna opgeleverd. Ze zijn echt prachtig geworden. Als ik dan bedenk dat het geheel straks wordt aangekleed met mooie pleinen, veel groen en leuke steegjes en straten voel ik trots. Het is gelukt om ambities waar te maken. En nu mogen we doorpakken met fase 2A. Dit wordt ook weer heel bijzonder. Echt allesbehalve een standaard nieuwbouwwijk. Dat kregen we ook terug van de kopers uit fase 1. Ook het feit dat er naast de privétuinen mooi openbaar groen komt, zien ze als een groot pluspunt. En dan die gezellige pleinen met rondom horeca, een boetiekhotel en een boksschool waar ze ook andere groepslessen organiseren. Je woont in een bruisende stad en toch kunnen kinderen hier prima opgroeien.”

Group 499
Dirkzwager interieurs BNR24 Dakterras LR
Dirkzwager interieurs BNR9 Dakterras LR

Schiedams in
hart en nieren.

Van Wijnen vindt het belangrijk om met lokale architecten te werken die de stad goed kennen. Ralph wist met zijn verhaal de juiste snaar te raken. Daarom werd hij geselecteerd voor het ontwerp van de woningen. Ralph liet zich op ideeën brengen door de architectuur van de monumentale panden in Dirkzwager en de historische binnenstad. Hij kan er beeldend over vertellen, terwijl we over ’t Groenweegje richting de Noordvest lopen. 

“In je eigen stad aan zo’n gaaf plan werken is het summum. Om die typisch stadse sfeer in Dirkzwager te bereiken heb ik vooral ingestoken op variatie in woningen en uitstraling. We kwamen op het idee om stoere, industriële panden te ontwerpen die verrijkt zijn met romantische elementen. Ook spraakmakende personen, die betekenisvol zijn geweest voor jenever en gin, hebben het uiterlijk bepaald. Bobbie, Maarten, Dirk en Jules zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze zijn in fase 1 gerealiseerd en komen terug in fase 2A.” 

Ook op andere manieren zie je de historie van Dirkzwager terug. In  fase 1 kreeg het type Dirk op de hoek aan ‘t Groenweegje een afbeelding van een oud pamflet van Floryn. Er komt ook zo’n bijzondere afbeelding op het hoekherenhuis aan het Doeleplein. Ralph gaat een kunstenaar vragen om een afbeelding te ontwerpen die past bij de historie en het nieuwe karakter van Dirkzwager.

Ook kleinere
woningen in fase 2A.

In fase 2A heeft Ralph naast de beroemde ‘heren’ nog een aantal andere woningtypen ontworpen. De pleinwoning, hofwoningen en type Floor zijn opnieuw uitgesproken typen die samen zorgen voor een nog gevarieerder en dus stadser aanbod. Ralph en Kim samen: “In fase 1 waren alle huizen écht groot. In deze fase komen ook kleinere woningen waardoor Dirkzwager voor meer mensen interessant wordt. Door de verschillende materialen, kleuren en accenten hebben alle woningen een eigen ‘smoel’. Daarbij verschilt de breedte van de huizen waardoor de indeling en grootte steeds net iets anders zijn. Je kunt echt door Dirkzwager dwalen en steeds iets nieuws ontdekken.”

View2 LR
Group 3133

Lekker
rauw
randje.

Als we voor het toekomstige kleinschalige boetiekhotel staan, legt Kim uit waar Dirkzwager voor staat en hoe je dat terugziet. “Dirkzwager is rauw, gewaagd, stoer en gezellig en dat zie je in alles terug. Het leuke is dat we de randjes hebben durven opzoeken. Zowel in woningaanbod als in uitstraling. Ralph vult aan: “Het vriendelijke buurtgevoel van Dirkzwager versterken we door de overgangen tussen openbaar en privé zorgvuldig vorm te geven in de architectuur. Denk hierbij aan hoge staande ramen, zitelementen aan de gevel, een trapje naar de voordeur en een Delftse stoep. Hierdoor worden de grenzen tussen ‘mijn huis’ en ‘onze buurt’ minder hard. Ik stel me voor dat je hier op een mooie dag met de buurvrouw een kop thee drinkt op het stoepje. Ondertussen kijk je uit op het plein waar de kinderen spelen.” 

En met deze blik op de toekomst sluiten we het gesprek af. Begint het beeld zich ook voor jou steeds meer te vormen? We nemen je in deze brochure mee in de beleving van Dirkzwager en Schiedam.