Veelgestelde vragen

Alle vragen over
het project netjes
op een rij.

View5 LR
Blauwe

Fase 2

Hoeveel koopwoningen komen er in fase 2A te koop?

in fase 2A komen 27 woningen in verkoop in Dirkzwager. Deze woningen komen tussen ’t Groenweegje, de nieuwbouw van fase 2B, Noordvest en het nieuwe Sint-Jorisplein. Er zijn woningen in allerlei groottes, variërend van 88 tot ruim 200 m2. Het programma bestaat uit:

  • 17 herenhuizen, in verschillende types met fijne tuinen
  • 1 special, drielaags met dakterras
  • 5 hof- en 4 pleinwoningen, met voortuin en/of een dakterras

Bekijk de woningzoeker om te zien hoe de woningen precies zijn gelegen, hoe groot deze zijn én om de sfeerplattegronden en impressies te bekijken!

De hofwoningen, pleinwoningen en type Floor (de special) zijn nieuw. Jules, Maarten, Bobbie en Dirk van fase 1 zijn ook weer van de partij. Fase 1 is reeds opgeleverd, dus die kun je ter plaatse bekijken


Waar vind ik de plattegronden?

De sfeerplattegronden per type staan al op de website. Klik hier om naar de woningzoeker te gaan. De definitieve verkooptekeningen zijn na start verkoop terug te vinden onder de downloads.


Wanneer start de verkoop van fase 2A?

Vrijdag 13 oktober is de verkoop gestart, vanaf dat moment kun je je ook definitief inschrijven voor de toewijzing.


Als ik niet ben ingeloot in fase 1, maak ik dan meer kans in fase 2A?

Nee, tijdens de verkoop van fase 2A dien je je weer opnieuw in te schrijven voor de toewijzing. Vrijdag 13 oktober zijn we in verkoop gegaan. Inschrijven kan vanaf dan, via deze website.


Koopwoningen

Is er vloerverwarming? En zo ja, op alle verdiepingen? 

Ja in de gehele woning is vloerverwarming aanwezig.


Zijn de buitendeuren en buitenkozijnen van hout of van kunststof? 

De buitenkozijnen zijn van hout en de schuifpui is van aluminium.


Hoe energiezuinig zijn de woningen?

De woningen zijn gasloos én energiezuinig, dankzij uitstekende isolatie en toegepaste technieken, zoals een lucht-water warmtepomp, zonnepanelen. De herenhuizen hebben daarnaast een uitgebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning, de hof- en pleinwoningen een mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer. 

Optioneel kan er gekozen worden voor (extra) zonnepanelen op het dak. Bij de start verkoop zijn de mogelijkheden terug te vinden in de meer- en minderwerklijsten per woningtype onder downloads op deze website.


Zijn de woningen compleet afgewerkt, ook met keuken?

Het toilet en de badkamer zijn afgewerkt met tegels, sanitair en spuitwerk. Met uitzondering van vijf  hofwoningen (bouwnummers 19 t/m 23 hebben wél een keuken) is er geen keuken bij de prijs inbegrepen. Die kun je na de oplevering naar eigen wens laten plaatsen; bij keukenleverancier Bruynzeel of naar eigen keuze. Je kunt de sanitairboekjes en keukenaanbieding per woningtype na de start verkoop bekijken onder de downloads op deze website.


Zijn de zonnepanelen eigendom of lease?

Eigendom


Wat is BENG?

BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Deze wet is op 1 januari 2021 ingegaan. Dit maakt het wettelijk verplicht om bijna energieneutraal te bouwen.


Is de grond eigendom of erfpacht?

Volledige eigendom


Is er een zelfbewoningsplicht?

Ja. De gemeente Schiedam heeft bepaald dat voor dit gedeelte van Schiedam een zelfbewoningsplicht geldt en dat de koper de woning zelf dient te bewonen en te gebruiken.


Mag ik de bij oplevering geplaatste erfafscheiding vervangen?

Nee, er geldt een instandhoudingsverplichting voor de hekwerken (waar van toepassing incl. beplanting), tuinmuren en overige erfafscheidingen welke zijn geplaatst bij de oplevering. Deze verplichting is opgenomen in de koopovereenkomst.


Worden de tuinen voorzien van schuttingen?

Deels, bewoners zijn vrij om in afstemming met de naastgelegen buren schuttingen naar wens te plaatsen. Waarom deels; in verband met de geluidseisen zijn enkele dichte schuttingen verplicht. Deze worden door Van Wijnen geplaatst.


Is er garantie van toepassing op de bouw?

Ja, er is een SWK garantie van toepassing. Meer informatie hierover vind je na de start verkoop terug in de verkoopstukken onder de downloads.


meer- en minderwerk

Welke meerwerkopties zijn er mogelijk?

De woonwensenlijst met bijhorende prijzen zijn direct terug te vinden onder “Downloads” op deze website. Dit betreffen de meest voorkomende standaard opties. In het gesprek met de kopersbegeleider kun je je wensen bespreekbaar maken. 


Zijn alle herenhuizen te voorzien van een achteruitbouw? Hoe groot is deze precies?

Bij de meeste herenhuizen is er de mogelijkheid tot het optioneel kiezen van een uitbouw op de begane grond van 1,20m of 2,40m diep. Bij Bouwnummers 7, 8 en 10 kunnen geen uitbouwen worden gekozen vanwege de situatie van de achtertuin die smal loopt naar de achterzijde. Bouwnummer 9 heeft geen achtertuin. De uitbouw van bouwnummer 4 loopt aan 1 zijde schuin vanwege de tuinmuur en schuin lopende erfgrens. Bij Bouwnummer 2 kan alleen een uitbouw van 1,20m.
Bij De overige woningtypes (hof- en pleinwoningen en Floor) kan geen uitbouw omdat deze bouwnummers geen tuin hebben.


Zijn er al prijzen voor meerwerkopties bekend

De woonwensenlijst met bijhorende prijzen zijn per woningtype terug te vinden onder de downloads.


Is een uitbouw op de eerste verdieping mogelijk?

Nee, dat is niet mogelijk.


Is een zij-uitbouw mogelijk bij de hoekwoningen?

Nee, dat is niet mogelijk.


Kan ik de badkamer casco laten opleveren? 

Ja, dit is voor alle woningtypen mogelijk. Het toilet wordt dan ook casco opgeleverd. Kies je voor casco, houdt er dan rekening mee dat je pas na de oplevering van de woning je badkamer en toilet kunt (laten) installeren en je moet tekenen voor een beperkte garantie.


Kan er een indeling worden gemaakt op zolder?

Bij de meeste woningen is een indeling op zolder mogelijk. Bekijk alle optiemogelijkheden na de start verkoop in de meer- en minderwerklijsten, bij de downloads op de site. Staat de gewenste optie er niet bij? Na ondertekening krijgen alle kopers een uitgebreid gesprek met onze kopersbegeleider waarbij de wensen kenbaar kunnen worden gemaakt.


Parkeren

Hoeveel parkeerplaatsen komen er ongeveer per woning in het openbaar gebied? 

In fase 2A is bewust gekozen voor groene pleinen en hofjes en het autovrij houden daarvan. Zo blijven de pleinen en hofjes bruikbaar voor ontmoeting. Per huishouden in fase 2A zal door de gemeente Schiedam 1 parkeervergunning kunnen worden verleend in het openbaar gebied om fase 2A.


Is het mogelijk een laadpaal te plaatsen voor mijn elektrische auto? 

Parkeren kan met een vergunning, die via de gemeente aangevraagd kan worden. Laadpalen voor de openbare ruimte worden aangelegd/zijn aanwezig


Inschrijfprocedure

Wat is de pre-sale?

Tijdens de pre-sale delen we zoveel mogelijk informatie over het aanbod in Dirkzwager fase 2A, zodat je je alvast kunt oriënteren en natuurlijk weloverwogen een keuze kan maken. Tijdens de pre-sale nodigen we geïnteresseerden actief uit om alvast de voorkeur(en) voor bouwnummers aan ons door te geven, zodat we gerichter kunnen informeren.

Heb je je voorkeuren gedurende de pr-sale periode aan ons doorgegeven, dan krijg je voorrang bij de toewijzing wanneer je je bij de start verkoop officieel inschrijft voor een of meerdere bouwnummers.

De periode van de pre-sale en de inschrijftermijn is ook hét moment om alvast een financiële verklaring te laten opstellen door een erkend adviseur. Wanneer je je vanaf de start verkoop definitief wilt inschrijven voor één of meerdere bouwnummers kun je aangeven dat je over deze verklaring beschikt. Deze financiële verklaring geeft óók voorrang tijdens de toewijzing. Een voorbeeld (invul)formulier om mee te nemen naar je adviseur tref je op deze website, bij de downloads. Zowel deelname aan de pre-sale als de financiële verklaring zijn uiteraard niet verplicht. En pas wanneer je een bouwnummer hebt toegewezen gekregen, neem je de verklaring mee naar het verkoopgesprek bij de makelaar.

Let op, het hebben doorgegeven van je voorkeuren tijdens de pre-sale is nog géén officiële inschrijving op een bouwnummer. De definitieve v.o.n.-prijzen staan vanaf de start verkoop op de website. Na dit moment is het niet meer mogelijk om deel te nemen aan de pre-sale, daar we vanaf dan officieel in verkoop zijn gegaan.

Je dient je vanaf dan dus opnieuw in te schrijven en je inschrijfformulier te ondertekenen.


Heb ik voorrang als ik meedoe met de pre-sale?

Ja, wanneer je tijdens de pre-sale je voorkeuren hebt doorgegeven, heb je voorrang tijdens de toewijzing. Beschik je ook een financiële verklaring van een erkend adviseur, dan krijg je ook voorrang in de toewijzing. Deze hoef je pas te overleggen wanneer je een bouwnummer hebt toegewezen gekregen, tijdens het verkoopgesprek bij de makelaar. Een voorbeeld (invul)formulier om mee te nemen naar je adviseur tref je op deze website, bij de downloads.

De definitieve v.o.n.-prijzen staan vanaf de start verkoop op de website. Na dit moment is het niet meer mogelijk om deel te nemen aan de pre-sale, daar we vanaf dan officieel in verkoop zijn gegaan.


Hoe worden de woningen toegewezen?

Je krijgt voorrang wanneer je je voorkeuren hebt doorgegeven tijdens de pre-sale én wanneer je een financiële verklaring van een erkend adviseur hebt. Beide onderdelen zijn overigens niet verplicht. Er wordt vervolgens toebedeeld op basis van je eerste of zo hoog mogelijke voorkeur. Zijn er meer gegadigden voor eenzelfde bouwnummer, dan kijken we naar je (korte) motivatie in de toewijzing. Een uitgebreide uitleg is vanaf de start verkoop terug te vinden in de inschrijfprocedure op deze website, bij de downloads.


Is het project populair?

Dirkzwager heeft veel volgers. De eerste fase was een groot succes. Hoeveel mensen zich ook echt inschrijven is niet te voorspellen, wat we wel zien is dat de vraag naar duurzame eengezinswoningen in de Randstad groot is.


Planning

Wanneer kan ik naar de notaris?

Zodra de opschortende voorwaarden zijn vervuld en uw hypotheekstukken op orde zijn. We verwachten vlak voor de start bouw.


Wanneer start de bouw van de koopwoningen in fase 2A?

We verwachten met de bouw te starten in medio 2024. Dit kan alleen nadat minimaal 70% is verkocht en alle overige opschortende voorwaarden zijn komen te vervallen.


Wanneer zijn de koopwoningen in fase 2A klaar?

Als alles meezit 4e kwartaal 2025, maar dat is nog een prognose.


Wanneer is de gehele buurt klaar?

We verwachten dat de gehele buurt in 2026 klaar is. 


Kan ik mijn woning tijdens de bouw bekijken?

Ja, tijdens de bouw worden er enkele kijkdagen georganiseerd. Je wordt daar t.z.t. door de kopersbegeleider nader over geïnformeerd.


Financieel

Wat moet er precies in de financiële toets staan?

Wat je maximaal kunt financieren of aan eigen middelen hebt, berekend c.q. verklaard door een erkend financieel adviseur. De verklaring is niet verplicht, maar geeft wel voorrang bij de toewijzing. Deze hoef je pas te overleggen wanneer je een bouwnummer hebt toegewezen gekregen, tijdens het verkoopgesprek bij de makelaar. Een voorbeeld (invul)formulier om mee te kunnen nemen naar je adviseur tref je op deze website, bij de downloads.


Hoeveel tijd krijg je na het tekenen van het koopcontract om de hypotheek rond te krijgen? 

2 maanden, conform de ontbindende voorwaarden in het koopcontract.


Komen er rentekosten bovenop de koopsom?

In de overeenkomst is vastgelegd dat vanaf datum van de verzending van de goednieuwsbrief grondrente berekend zal worden.


Wanneer betaal ik de grondprijs, en wanneer betaal ik de aanneemsom?

De grondprijs wordt bij de notaris verrekend op het moment dat je de grond in eigendom verkrijgt (transportdatum). De betaling van de aanneemsom verloopt volgens het betaalschema in termijnen zoals opgenomen in de aannemingsovereenkomst, vanaf start bouw.


Vanaf wanneer wordt er rente berekend over de grond en de bouwkosten?

Grondrente wordt in rekening gebracht na verzending van de goednieuwsbrief. Rente over de bouwkosten wordt pas in rekening gebracht 14 dagen na factuurdatum van de betreffende termijn.


Wat is de “goed nieuws brief”?

Dit is de bevestiging van ons dat alle opschortende voorwaarden in vervulling zijn gegaan en dat de grond geleverd kan worden.


Krijgen jonge starters ook hulp vanuit uw kant?

Uiteraard, de makelaars staan klaar om je te helpen. Starters krijgen echter geen voorrang.


Wanneer zijn de koopprijzen definitief?

De prijslijst met definitieve v.o.n. prijzen terug op de website onder de downloads. 


Kunnen de prijzen verhoogd worden als je hebt gekocht?

Nee, v.o.n.- prijzen zoals gecommuniceerd in de prijslijst liggen vast.


Wat is vrij op naam?

Dit betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. De kosten voor de woningoverdracht bestaan uit de btw, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de akte van levering. Alle kosten verbandhoudende met uw nieuwe en huidige hypotheek zijn voor eigen rekening.